برای مشاوره نحوه صدور چک الکترونیک در سامانه چکاد
برای مشاوره نحوه صدور چک الکترونیک در سامانه چکاد
بانکداری الکترونیک چندین سال است که در کشور ایران عملی می شود و پس از اهتمام مسئولان به دیجیتالی سازی فرایندهای بانکی، سامانه های متعددی در این راستا راه اندازی شده اند که انجام امور خدمات بانکی را برای مشتریان آن ها آسان کرده است. بانک مرکزی اخیرا سامانه ای برای صدور چک الکترونیک راه اندازی کرده که می توان با استفاده از همراه بانک امور مربوط به چک از جمله: درخواست صدور دسته چک، مشاهده چک های دریافتی، انتقال چک الکترونیک، مسدودسازی چک و... را به صورت غیرحضوری انجام داد.
در مقاله پیش رو به معرفی سامانه چکاد چک الکترونیک بانک مرکزی و نحوه فعال سازی آن که مستلزم ثبت امضای دیجیتال است خواهیم پرداخت. نحوه صدور چک نیز فرایندی دارد که به مراحل آن اشاره شده و راه اندازی سامانه چک امن دیجیتال مزایایی دارد که در انتها مقاله ارائه شده است.
سامانه چکاد چک الکترونیک بانک مرکزی چیست؟
بانک مرکزی سامانه ای برای ارائه چک الکترونیک راه اندازی کرده است که می تواند منجر به کاهش خطرات چک کاغذی گردد. این سامانه چک امن دیجیتال (چکاد) نام دارد و چک هایی که از طریق این سامانه ارائه می شود تمام قوانین چک کاغذی را دارند و با یک امضای الکترونیکی اعتبار پیدا می کنند. تمامی قوانین چک کاغذی برای چک های الکترونیک ارائه شده از طریق سامانه چکاد قابل اجرا است و با یک امضای الکترونیکی اعتبار پیدا می یابد.
برای استفاده از سامانه چکاد بانک مرکزی، متقاضیان می بایست یک حساب جاری با امکان صدور دسته چک داشته باشند و به منظور ثبت امضای الکترونیکی نیز از اپلیکیشن هامون می توانند استفاده نمایند. این سامانه به شبکه های الکترونیکی بانک ها مثل اینترنت بانک و موبایل بانک وصل است و به واسطه این درگاه ها، ارتباط مطمئنی میان سیستم متمرکز بانک ها و سامانه چکاد الکترونیکی شکل می گیرد.
راه اندازی سامانه چک الکترونیک در راستای اهداف بانکداری الکترونیک است و با وجود اینکه هم اکنون به بهره برداری کامل نرسیده و تنها سه بانک صادرات، پارسیان و تجارت متصل به این سامانه می باشند اما پیش بینی می شود در صورتی که سایر بانک ها نیز به سامانه چکاد ملحق شوند، انجام معاملات تسهیل شده و ریسک آن برای مشتریان این بانک ها کاهش یاید.
نحوه فعال سازی سامانه چکاد بانک مرکزی
مشتریان بانک ها برای اینکه از چک الکترونیک بهره مند شوند می بایست سامانه چکاد چک الکترونیک بانک مرکزی را فعال کنند. به این منظور لازم است فرایندی طی شود که فعال سازی برنامه هامون چک جهت ثبت امضای الکترونیکی است. سامانه هامون یا سامانه امضاء همراه می باشد که در واقع این سامانه قابلیت انجام عملیات امضای دیجیتال از تلفن همراه کاربران را فراهم می کند. پس از نصب اپلیکیشن هامون و ثبت امضای الکترونیکی می بایست مرحله بعدی فعال سازی سامانه چکاد را انجام داد.
در مرحله بعدی نیز باید همراه بانک متعلق به حساب جاری را بر روی موبایل نصب کرد. پس از نصب آن در منوی همراه بانک گزینه چک دیجیتال مشاهده می شود که از طریق آن می توان از امکانات سامانه چکاد چک الکترونیک بانک مرکزی استفاده کرد. سپس برای فعال سازی سامانه چکاد چک الکترونیک بانک مرکزی نیز باید گزینه « فعالسازی » را انتخاب کرد.
پس از آنکه چک دیجیتال فعال شد در منوی همراه بانک، گزینه های دیگری مثل: درخواست صدور دسته چک، مشاهده چک های دریافتی، انتقال چک الکترونیک، مسدودسازی چک، ابطال چک و نقد کردن چک و... وجود دارد که با استفاده از آن ها می توان بدون مراجعه حضوری به شعبه بانک تمامی امور مربوط به چک را انجام داد. یکی از الزامات دیگر برای متقاضیان، یادگیری نحوه صدور چک الکترونیک در سامانه چکاد می باشد که در ادامه به این مقاله به آن پرداخته شده است.
نحوه صدور چک در سامانه چکاد بانک مرکزی
به طور کلی هر بانکی که به سامانه چکاد متصل شود، مشتریان آن بانک می توانند از طریق موبایل بانک و اینترنت بانک تقاضای دریافت دسته چک دیجیتال کنند. طبیعتا پیش از درخواست چک دیجیتال باید مشتری نزد بانک حساب جاری داشته باشد و در صورت وجود حساب جاری دسته چک به راحتی و به صورت غیرحضوری قابلیت صدور دارد.
1به برنامه همراه بانک متعلق به حساب جاری خود رجوع کنید.
2گزینه «چک دیجیتال» را انتخاب نمایید.
3گزینه «درخواست صدور دسته چک» را فشار دهید.
4شماره حساب جاری خود را انتخاب و تعداد برگ ها را نیز تعیین نمایید.
5در این مرحله پیامکی حاوی رمز به شماره همراه شما ارسال می گردد که لازم است آن را در کادر مربوطه وارد نمایید.
6درخواست شما به بانک ارسال شده و پس از طی مراحل اداری و کنترل های لازم در شعبه افتتاح کننده حساب دسته چک دیجیتال صادر می گردد.
مزایای سامانه چکاد چک الکترونیک بانک مرکزی
از مزایای استفاده از سامانه چک امن دیجیتال این است که امکان صدور چک بی محل وجود ندارد و احتمال برگشت خوردن کلاهبرداری نیز کاهش می یابد. سرعت زیاد در ثبت و پردازش چک های الکترونیکی، عدم نیاز به ارسال نسخه فیزیکی چک، حذف نگرانی افراد در خصوص ثبت چک در سامانه و امنیت بالا و عدم امکان سرقت یا تحریف چک از دیگر مزیت های سامانه چکاد می باشد.
نداشتن محدودیت تعداد برگ چک و با توجه به اینکه هیچگونه تغییری در برگ چک الکترونیکی امکان پذیر نمی باشد، همچنین صرفه جویی در مصرف کاغذ، اطلاع رسانی از وضعیت نقل و انتقالات چک، دسته بندی و حسابداری چک ها، کارمزد و هزینه عملیاتی پایین تر، مدیریت ریسک بهتر، سرعت بالا فرآیند های صدور و پرداخت چک، امکان جایگزینی در تمامی معاملات و مطلع شدن صاحب چک بعد از پرداخت وجه این سامانه را تبدیل به سامانه ای امن و کاربردی می کند.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص سامانه چکاد چک الکترونیک بانک مرکزی داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره سامانه ها تماس بگیرید. کارشناسان سامانه ها تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.
پاسخ مشاور: تمام مشکلاتی که چک کاغذی داره مثب برگشت خوردن و کلاهبرداری و... رو حل میکنه.