برای مشاوره نحوه دریافت مدرک مربیگری
برای مشاوره نحوه دریافت مدرک مربیگری
علاقمندان به تدریس و آموزش می توانند از طریق دریافت کارت مربیگری برای تدریس در آموزشگاه ها اقدام کرده و حقوق مناسبی دریافت نمایند. سوال علاقمندان این بوده که نحوه گرفتن مدرک از آموزشگاه های معتبر چگونه است و شرایط اخذ کارت معتبر چه می باشد؟ معمولا افراد ابتدا باید در دوره های مربیگری سازمان های مختلف مانند سازمان فنی حرفه ای یا جهاد دانشگاهی شرکت کنند که بررسی انواع دوره ها مفید واقع می شود.
دریافت مدرک مربیگری شرایط خاصی داشته و برای مثال در اغلب مواقع افراد باید از حداقل مدرک دیپلم برخوردار باشند. در این مقاله ابتدا انواع مدارک مربیگری معرفی شده و سپس شرایط دریافت شرح داده شده است. افراد از طریق مطالعه این مطلب با مدارک لازم جهت اخذ کارت مربیگری آشنا شده و سپس اطلاعاتی در خصوص نحوه گرفتن مدرک و مراحل اخذ آن کسب می کنند. در مقاله در پیش رو به انواع سازمان های صادر کننده کارت معتبر اشاره شده است.
دریافت مدرک مربیگری
برای دریافت مدرک مربیگری ابتدا شخص باید تعیین کند که قصد تدریس در چه حوزه ای را داشته و تمایل به فعالیت در کدام مراکز دارد؟ برای مثال متقاضیان کار در مهد کودک معمولا در دوره های جهاد دانشگاهی شرکت کرده، اما متقاضیان تدریس در سازمان فنی حرفه ای، اغلب در دوره های مربیگری همان سازمان شرکت می نمایند. لیستی از انواع کارت های مربیگری در جدول زیر آورده شده است.
انواع کارت های مربیگری | |
مربیگری مهد کودک | مربیگری گرایش های انسانی مانند آموزش مشاوره |
مربیگری رشته های ورزشی مانند بدنسازی، آمادگی جسمانی، اسکی و سایر موارد | مربیگری رشته های مذهبی مانند آموزش قرآن |
مربیگری گرایش های هنری مانند آموزش آرایشگری | مربیگری گرایش های زبان خارجی مانند آموزش زبان انگلیسی، فرانسوی، آلمانی و سایر موارد |
مربیگری رشته های فنی و مهارتی مانند آموزش تعمیر لوازم مختلف | مربیگری آموزش خانواده |
کارت یا مدرک مربیگری را از لحاظ سطح نیز می توان به چند دسته متفاوت تقسیم کرد. برای مثال کارت مربی ورزش معمولا سطح 1، 2 و 3 داشته که درجه یک بالاترین سطح می باشد. معمولا شخص در ابتدا مدرک درجه سه دریافت کرده و با افزایش سابقه کار، موفق به اخذ مدرک سطح 1 می شود. این قوانین توسط سازمان صادر کننده کارت و بر اساس حوزه فعالیت شخص تعیین شده که لیست مشهورترین سازمان ها در زیر آورده شده است:
کارت مربیگری سازمان فنی حرفه ای: این سازمان دوره های مهارت آموزی متعددی را به شکل آنلاین و حضوری در استان های مختلف ایران برگزار می کند. افراد می توانند در کلاس های مربیگری سازمان فنی حرفه ای شرکت کرده و سپس مدرک معتبر اخذ نمایند. مدارک صادر شده مورد تایید سازمان جهانی کار به حساب آمده، معمولا قابل ترجمه بوده و در خارج از کشور نیز مورد تایید قرار می گیرند. به مدرک مربیگری اخذ شده از سازمان فنی حرفه ای، کارت مربیگری گفته شده و معمولا شخص جهت اخذ آن نیاز به حضور در کلاس های آنلاین و حضوری و شرکت در امتحان دارد. نشانی پورتال سازمان فنی و حرفه ای portaltvto.com بوده و می توان لیست دوره ها را به شکل آنلاین جستجو نمود.
مدرک مربیگری جهاد دانشگاهی: یکی از سازمان های برگزار کننده دوره های آموزشی جهاد دانشگاهی است که در پایان دوره ها، مدرک معتبری را برای شرکت کنندگان صادر می نماید. این مرکز دوره های مربیگری از جمله مربیگری مهد کودک را برگزار کرده و پس از دریافت مدرک از آن، می توان در مهد کودک استخدام شد. جهاد دانشگاهی هر استان یک سایت مجزا داشته و برای دسترسی به آن، باید عبارت جهاد دانشگاهی را همراه با نام استان در گوگل جستجو کرد.
کارت مربیگری بهزیستی: این سازمان معمولا دوره های مربیگری مهد کودک را برگزار نموده و آموزش های لازم را به متقاضیان استخدام در مهد کودک ارائه می دهد. تنها دریافت کارت مربیگری از سازمان ها برای استخدام در مهد کودک کافی نبوده و معمولا متقاضیان باید بر زبان خارجه مسلط باشند و آشنایی با بازی های مختلف و مهارت های ارتباطی قوی حائز اهمیت است. برای کسب اطلاعات بیشتر می بایست با بهزیستی استان یا شهر محل سکونت ارتباط برقرار کرد.
کارت مربیگری سازمان های خصوصی: برخی از آموزشگاه ها، باشگاه ها یا سایر مراکز خصوصی، دوره های آموزشی متنوع برگزار نموده و امکان دریافت کارت مربیگری را برای علاقمندان به این حرفه به وجود آورده اند. بعضی از این موسسه ها زیر نظر سازمان فنی حرفه ای فعالیت کرده و مدارک آنان مورد تایید سازمان است.
مدرک مربیگری فدراسیون ها: فدراسیون های مختلف مانند فدراسیون بدنسازی کشور در برخی از مواقع دوره مربیگری برگزار کرده و فراخوان منتشر می نمایند. برای کسب اطلاعات در خصوص زمان برگزاری دوره ها می بایست وارد سایت مراکز شده و به جستجوی اطلاعیه ها پرداخت. نشانی سایت فدراسیون همگانی register.isfaf.ir بوده و می توان نام سایر فدراسیون ها مانند آمادگی جسمانی را جهت راه یافتن به سامانه الکترونیکی، در گوگل جستجو کرد. در پایان دوره ها مدرک معتبر اعطا شده و امکان کسب درآمد فراهم می شود.
کارت مربیگری بنیاد آموزش مجازی ایرانیان: بنیاد آموزش الکترونیکی ایرانیان دوره های مجازی مربیگری را برگزار کرده و در ادامه مدرک معتبر نیز صادر می نماید. اغلب افرادی که در دوره های این سازمان شرکت می کنند، با حرفه خود آشنایی کافی داشته و تنها نیاز به فرا گرفتن نکات مربیگری دارند. نشانی سایت بنیاد iranelearn.com است. امکان دارد اخذ مدرک از فدراسیون هزینه در بر داشته یا کارت مربیگری به شکل افتخاری اعطا شود.
نحوه گرفتن مدرک از هر سازمان با دیگری تفاوت داشته، اما در اغلب مواقع افراد ملزم به گذراندن کلاس های مجازی یا حضوری می باشند. در کلاس ها نکات تدریس و آموزش به هنرجویان یا کودکان و نوجوانان شرح داده خواهد شد. بنابراین افراد باید آشنایی کافی با هنر خود داشته و از تجربه های لازم برخوردار باشند. شخصی که تازه یادگیری پیانو را آغاز کرده توانایی تدریس به دیگران را حتی در صورت گذراندن دوره مربیگری ندارد، اما پس از یادگیری نکات اولیه و آشنایی با ساز می توان برای علاقمندان کلاس برگزار کرد.
به دوره مربیگری، دوره پداگوژی نیز گفته می شود. معنای پداگوژی مطالعه روش های تدریس و فرا گرفتن شیوه آموزش و انتقال دانسته ها به دیگران می باشد. در واقع افراد با شرکت در دوره مربیگری یا پداگوژی با راه های انتقال اطلاعات به هنرجویان آشنا شده و می توانند کیفیت کلاس های آموزشی را ارتقا دهند. ممکن است به مربیگری Coaching نیز گفته شود که این اصطلاح به معنای مشاوره و روانشناسی نمی باشد. در واقع کوچ کسی است که به داوطلب کمک کرده تا در مسیر صحیح گام برداشته و به موفقیت مطلوب دست یابد.
شرایط لازم برای دریافت مدرک مربیگری
جهت کسب اطلاعات در خصوص شرایط لازم برای دریافت مدرک مربیگری می بایست وارد سایت سازمان برگزار کننده دوره مربیگری شد. هر موسسه دولتی یا خصوصی شرایط شرکت در کلاس های مختلف از جمله دوره مربیگری را اطلاع رسانی کرده و در ادامه از افراد واجد شرایط خواسته تا فرم ثبت نام را تکمیل نمایند.
شرایط لازم برای دریافت مدرک مربیگری از هر سازمان ممکن است تا حدودی با قوانین اخذ کارت مربیگری از موسسه آموزشی دیگر تفاوت داشته باشد. با این حال اغلب سازمان ها برخی از شرایط یکسان را برای پذیرش تقاضای داوطلبان در نظر گرفته که در ادامه لیستی از قوانین و مقررات به شکل کلی آمده است:
نداشتن اعتیاد به مواد مخدر و سابقه کیفری
برخورداری از تخصص کافی در حرفه مد نظر
داشتن حداقل مدرک دیپلم یا کاردانی
برخورداری از گواهینامه مرتبط با حرفه در صورت لزوم
شرکت در دوره مربیگری و کسب قبولی
پرداخت شهریه دوره که حداقل 1 الی 2 میلیون تومان است.
متقاضیان باید حداقل 18 ساله باشند.
برخورداری از سلامت جسمی و روانی حائز اهمیت است.
داشتن تحصیلات مرتبط با رشته مد نظر جهت تدریس، یکی از شرایط دریافت کارت مربیگری از سازمان فنی حرفه ای یا سایر موسسات می باشد. باشگاه ها معمولا مدارک مربیگری ورزشی را در سه سطح 1 تا 3 ارائه داده که با کلیه آن ها می توان به تدریس پرداخت. برای شرکت در دوره مربیگری برخی از سازمان ها داشتن مدرک دیپلم کافی بوده اما ممکن است برخی از مراکز درخواست ارائه حداقل مدرک کاردانی را مطرح کنند.
پس از شرکت در دوره های جهاد دانشگاهی و بهزیستی افراد معمولا به عنوان مربی مهد کودک مشغول کار شده و با کودکان سر و کار خواهند داشت. سایر مربیان که از فدراسیون یا موسسات آموزشی خصوصی مدرک دریافت کرده اند نیز ممکن است به کودکان و نوجوانان آموزش داده و در واقع یک الگو به حساب می آیند. به همین دلیل سختگیری های خاصی اعمال شده و برای مثال متقاضی دریافت مدرک مربیگری نباید اعتیاد داشته باشد. نحوه گرفتن مدرک و شرایط اخذ در سازمان های مختلف متفاوت بوده و بهترین راه جهت کسب اطلاعات کافی برقراری تماس تلفنی با مرکز، مراجعه حضوری یا بررسی قوانین مندرج در فراخوان برگزاری مربیگری است.
در دوره های مربیگری یا Pedagogy روش تدریس و انتقال اطلاعات به هنرجویان آموزش داده شده و برخی از مهارت های شرکت کنندگان تقویت خواهد شد. بنابراین عدم برخورداری از توانایی های مندرج در لیست زیر، مانع شرکت در دوره مربیگری نشده و شخص با حضور در کلاس ها از توانایی لازم برخوردار می شود:
نیازسنجی آموزشی
آشنایی با آموزش رسمی و غیر رسمی
تنظیم برنامه درسی
بکارگیری لوازم و تجهیزات به صورت اصولی
برگزاری دوره با رعایت اصول مربیگری
آشنایی با انواع آزمون ها و شیوه ارزیابی و اعطای امتیاز به هنرجویان
توانایی برخورد صحیح با کودکان و نوجوانان بخصوص برای متقاضی مربیگری در مهد کودک
پس از شرح توانایی های لازم برای دریافت مدرک مربیگری، باید توضیح داد که جهت کسب مدرک در برخی از رشته ها مانند گرایش های ورزشی نیاز به فعالیت به عنوان کارآموز می باشد. بنابراین شخص می بایست پیش از ثبت نام در دوره مربیگری در باشگاه حاضر شده و مراحل کارآموزی را پشت سر بگذارد. با این کار، فرد آشنایی بیشتری با آموزش کسب کرده و به موفقیت بیشتری در تدریس دست می یابد.
مدارک لازم برای دریافت مدرک مربیگری
پیش از پاسخ دادن به این سوال که نحوه گرفتن مدرک مربیگری چگونه می باشد، باید به بررسی لیست مدارک لازم برای دریافت مدرک مربیگری پرداخت. هر سازمان موظف است لیست مدارک لازم را در فراخوان برگزاری دوره مربیگری درج کرده و اطلاع رسانی نماید، بنابراین افراد می توانند از طریق مطالعه موارد مندرج در فراخوان یا پوستر اطلاعات کافی کسب کنند.
مدارک لازم برای دریافت مدرک مربیگری توسط سازمان فنی حرفه ای، جهاد دانشگاهی، فدراسیون ها یا سازمان های خصوصی تعیین می شوند. با این حال باید اشاره کرد که اغلب این مراکز مدارک یکسانی را از داوطلبان خواسته و معمولا برخورداری از حداقل مدرک دیپلم ضروری به حساب می آید، ممکن است در شرایط خاص به فرد فاقد دیپلم اجازه شرکت در دوره داده شده و از او تعهدی مبنی بر دریافت دیپلم تا پایان دوره گرفته شود. لیست مدارک لازم در جدول زیر آورده شده است.
مدارک لازم برای دریافت مدرک مربیگری | |
اصل و کپی مدارک هویتی مانند کارت ملی و شناسنامه | شماره تلفن همراه، آدرس و کد پستی |
عکس پرسنلی | کارت مربیگری آمادگی جسمانی جهت شرکت در دوره های مربیگری رشته های ورزشی خاص |
فرم ثبت نام که توسط سازمان در دسترس قرار داده خواهد شد. | فیش پرداخت شهریه دوره |
مدارک تحصیلی مانند دیپلم یا کاردانی، کارشناسی و سایر موارد | معرفی نامه صادر شده از سوی آموزشگاه یا فدراسیون و سایر مراکز پس از کسب قبولی در امتحان مربیگری جهت ثبت درخواست صدور مدرک و کارت |
گواهینامه مهارت در حرفه مد نظر | مدارک دال بر نداشتن اعتیاد و سابقه کیفری که پس از قبولی در آزمون درخواست می گردند. |
مدارک دال بر داشتن سابقه فعالیت در حرفه مربوطه | مستندات شرکت در دوره کارورزی |
در جواب این پرسش که اگر گواهینامه مهارت مرتبط با حرفه نداشته باشیم چه می شود، باید توضیح داد که برخی از سازمان ها ارائه این مدرک را اجباری نکرده اند. با این حال شخص باید مستندات دال بر فعالیت در حرفه را ارائه داده و ثابت نماید که از تخصص لازم برخوردار است. متقاضیان دریافت کارت مربیگری از سازمان فنی حرفه ای معمولا ابتدا باید در دوره مهارت آموزی حرفه شرکت کرده، مدرک اخذ نموده و سپس درخواست شرکت در دوره مربیگری را به ثبت برسانند.
مراحل دریافت مدرک مربیگری
در ارتباط با مراحل دریافت مدرک مربیگری و نحوه گرفتن مدرک، می بایست اظهار داشت که علاقمندان ابتدا باید در دوره آموزشی شرکت کرده و سپس برای اخذ کارت مربیگری اقدام نمایند. بنابراین تنها با ارائه مستندات دال بر داشتن تخصص کافی در یک زمینه خاص، نمی توان مربی شده و باید نکات مربوط به تدریس و برقراری ارتباط با هنرجویان را فرا گرفت.
مراحل دریافت مدرک مربیگری شامل مواردی مانند شرکت در دوره، یادگیری نکات و دروس، شرکت در آزمون و دریافت کارت مربیگری معتبر می باشد. در گام بعدی افراد می توانند برای مراکز دولتی یا غیر دولتی رزومه فرستاده و درخواست استخدام را مطرح کنند. لازم به ذکر است که برای جذب در اغلب سازمان های دولتی از جمله آموزش و پرورش، نیاز به دریافت مدرک مربیگری نبوده و در واقع داشتن مدرک دانشگاهی مورد نیاز حائز اهمیت می باشد. در ادامه به شرح نحوه گرفتن کارت Pedagogy و مراحل آن پرداخته شده است:
کسب مهارت در حرفه مد نظر و حضور در جلسات کارآموزی: معمولا متقاضیان دریافت مدرک مربیگری باید آشنایی کامل با حرفه مد نظر را داشته باشند. برخی از سازمان ها از متقاضی شرکت در دوره مربیگری خواسته تا مدتی به عنوان کارآموز فعالیت کرده و آموزش های لازم را فرا گیرد.
انتخاب یک دوره مربیگری: جهت دریافت مدرک مربیگری ابتدا باید در دوره آموزشی شرکت کرده و آموزش های لازم را فرا گرفت. بنابراین افراد نمی توانند در یک سامانه بخصوص جهت درخواست مدرک مربیگری ثبت نام کرده و بدون حضور در دوره کارت دریافت نمایند. موسسه های آموزشی خصوصی هنری و ورزشی، باشگاه ها، فدراسیون ها و سازمان فنی حرفه ای معمولا دوره مربیگری را برگزار می کنند.
آماده سازی مدارک لازم و ثبت نام: نام نویسی در دوره های مهارت آموزی نیاز به مدارک خاصی نداشته، اما متقاضیان شرکت در دوره مربیگری می بایست مدارک ویژه ای مانند دیپلم یا مدرک دانشگاهی را ارائه دهند. فرم ثبت نام در دوره ممکن است به صورت کاغذی در اختیار افراد قرار گرفته یا یک فرم الکترونیکی باشد. اشخاص باید شهریه کلاس ها را نیز به صورت حضوری یا آنلاین پرداخت کنند.
شرکت در دوره مربیگری: کلاس های مربیگری معمولا ترکیبی از جلسات آنلاین یا حضوری بوده، اما احتمال برگزاری کل جلسات به شکل آنلاین وجود دارد. برخی از موسسه ها نیز ممکن است به علت عدم برخورداری از تجهیزات لازم، کلیه کلاس ها را به شکل حضوری برگزار کنند. حضور فعال در جلسات و فرا گرفتن نکات لازم امکان کسب قبولی در امتحان را به وجود آورده و همچنین در آینده تدریس را ساده تر می سازد. داوطلبان معمولا تصور می کنند که تدریس کاری آسان بوده اما پس از برقراری ارتباط با کودکان و نوجوانان با چالش مواجه می شوند. در دوره های آموزشی نکات مهم و ضروری در خصوص شیوه برقراری ارتباط و آموزش ارائه خواهد شد.
شرکت در آزمون های مربیگری: امتحان مربیگری دارای دو بخش تئوری و عملی است. افراد باید نمره حد نصاب را در امتحان کسب کرده تا موفق به دریافت مدرک معتبر و استخدام در سازمان ها شوند. زمان برگزاری امتحان توسط سازمان برگزار کننده دوره اطلاع رسانی شده که معمولا تاریخ امتحان 30 روز پس از اتمام کلاس ها است. غالبا امتیاز امتحان تئوری 25 درصد و امتیاز بخش عملی 65 درصد بوده که اخلاق حرفه ای نیز 10 درصد امتیاز دارد.
دریافت مدرک مربیگری: نتیجه امتحان تئوری و عملی معمولا 1 الی 2 ماه پس از شرکت در دوره منتشر شده و افرادی که موفق به کسب قبولی شده اند، باید مراحل درخواست صدور گواهینامه را طی نمایند. برای درخواست گواهینامه از سازمان فنی حرفه ای می توان به شکل آنلاین اقدام کرد، اما برخی از سازمان ها از افراد خواسته تا برای ثبت تقاضا مراجعه حضوری داشته یا تماس تلفنی بگیرند.
افراد بدون شرکت در دوره مربیگری نیز امکان برگزاری کلاس خصوصی داشته و می توانند در سامانه های الکترونیکی جلسات آنلاین برگزار کنند. اما برای فعالیت رسمی و دریافت حقوق ماهانه نیاز به دریافت مدرک مربیگری است. برای مثال مهد کودک ها اجازه استخدام نیروی فاقد کارت مربیگری را نداشته و در صورت جذب مربی فاقد شرایط لازم، با آنان برخورد خواهد شد.
دوره های مربیگری معمولا کوتاه بوده و 1 هفته تا 10 روز طول می کشند، اما دوره مربیگری مهد کودک طولانی تر بوده و شامل 90 ساعت آموزش تئوری و 30 ساعت کارورزی می باشد. برخی از دوره ها کارگاه آموزشی داشته که شرکت در کارگاه اجباری است. افرادی که پس از کسب قبولی در آزمون مربیگری مدرک سطح 3 دریافت می کنند، باید تجربه کافی کسب نموده تا موفق به ارتقای مدرک به سطح 2 و 1 شوند. معمولا کارت درجه دو، 2 سال پس از اخذ نوع درجه سه دریافت شده و مدرک درجه یک، سه سال پس از اعطای نوع درجه دو صادر می گردد. برای ارتقای سطح، نیاز به شرکت در کلاس مربیگری و قبولی در آزمون است.
صدور مدرک مربیگری حدودا 3 ماه زمان برده و این زمان با مدت انتظار برای دریافت نتایج تفاوت دارد. در واقع افراد 1 الی 2 ماه منتظر اعلام نتایج مانده و در ادامه سه ماه یا بیشتر برای دریافت مدرک مربیگری انتظار خواهند کشید. مدت اعتبار مدرک دریافتی غالبا بر روی آن درج شده که باید اظهار داشت، اعتبار گواهینامه ها معمولا 3 سال است.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص دریافت مدرک مربیگری داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره سامانه ها تماس بگیرید. کارشناسان سامانه ها تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.
پاسخ مشاور: کسب مهارت در حرفه مد نظر و حضور در جلسات کارآموزی انتخاب یک دوره مربیگری آماده سازی مدارک لازم و ثبت نام شرکت در دوره مربیگری شرکت در آزمون های مربیگری دریافت مدرک مربیگری