برای مشاوره پرداخت عوارض خروج از کشور
برای مشاوره پرداخت عوارض خروج از کشور
با گسترش سفرهای خارجی مسئله پرداخت عوارض خروج از کشور نیز بیش از پیش مطرح شده و موضوعات پیرامون آن در این سال ها از چالش برانگیزترین بحث های حوزه سفر به شمار می رود، موضوعاتی مثل هزینه عوارض خروج از کشور، راه های پرداخت عوارض خروجی، نحوه پرداخت اینترنتی عوارض خروج از کشور و نیز افرادی که از این قاعده مستثنی شده اند همگی سوالاتی هستند که ذهن افراد را به خود مشغول می کند.
تغییر قیمت عوارض خروج از کشور با هر بار سفر خارجی در سال نیز موضوع دیگری است که برای مسافران به خارج از کشور سوال برانگیز است. در این مقاله به معرفی چیستی سامانه پرداخت اینترنتی عوارض خروج از کشور و نیز پاسخ به برخی از این سوالات پرداخته شده است که خواندن آن برای افرادی که تصمیم به سفرهای خارجی دارند مفید خواهد بود.
عوارض خروج از کشور چیست؟
عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ هزینه و در واقع مالیات سفری است که هر مسافر پس از خروج از مرز هوایی، زمینی و دریایی کشور موظف به پرداخت آن است. کشورهای معدودی از جمله ایران، ترکیه، لبنان، فیلیپین و ... چنین قانونی برای پرداخت عوارض خروج از کشور دارند. قیمت این عوارض پس از تغییر سالانه، به عموم اعلام می شود. اخذ عوارض خروج مسافران توسط سازمان امور مالیاتی کشور انجام می گیرد و در نهایت، تمام این مبالغ به حساب درآمد عمومی نزد خزانه داری کل کشور واریز می شود.
این عوارض طبق قانون مالیات بر ارزش و برای جبران هزینه های دولت تعیین شده اند. این عوارض تا سال 97 به حساب شهرداری واریز می شد، اما از سال 97 به بعد این مبالغ به حساب دولت واریز می شوند. این عوارض به گفته دولت، صرف خسارت های ناشی از خروج ارز از کشور، توسعه صنعت گردشگری و بازسازی روستاهای مرزی می شود.
در مقابل، برخی گروه ها از پرداخت عوارض معاف هستند و برای خروج هیچ مبلغی به عنوان عوارض خروج از کشور پرداخت نخواهند کرد. این گروه ها به شرح زیر هستند:
دانشجویانی که مجوز تحصیل در خارج از کشور را دارند و بیش از سه ماه از آخرین خروجشان از کشور گذشته باشد.
بیماران دارای مجوز شورای پزشکی که برای درمان به خارج از کشور سفر می کنند. البته همراه بیمار نیز از 40 الی 60 درصد تخفیف در پرداخت عوارض برخوردار هستند.
افرادی که دارای گذرنامه سیاسی هستند.
افرادی که از وزارت کار ویزای کاری برای سفر خارجی گرفته اند.
مسافران اربعین که در بازه زمانی اربعین از مرز زمینی ایران و عراق از کشور خارج می شوند.
نحوه پرداخت عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳
با توجه به مطالب گفته شده، قبل از خروج از کشور باید مبلغ عوارض پرداخت شود. عوارض خروج از کشور 1403 به مدت یک سال اعتبار دارند، به این معنی که اگر پس از پرداخت عوارض خروج، به هر دلیلی سفر شما لغو شد، تا پایان سال جاری امکان استفاده از آن را خواهید داشت. نکته دیگر این است که حداکثر تا 30 دقیقه قبل از سفر خود نسبت به پرداخت آن اقدام کرده باشید.
چندین روش و سامانه پرداخت اینترنتی پرداخت عوارض خروج از کشور وجود دارد. از جمله روش های پرداخت عوارض خروج می توان استفاده از سامانه عوارض خروج از کشور مانند سامانه سداد، ایوا، فرودگاه امام خمینی و بانک ملی و پیام رسان بله را نام برد که در ادامه مقاله به شرح هر یک از این روش ها خواهیم پرداخت.
فرودگاه امام خمینی:
یکی از قدیمی ترین شیوه پرداخت عوارض خروج از کشور، پرداخت از طریق دستگاه های خود پرداز ATM موجود در سراسر فرودگاه امام خمینی است. کلیه اتباع ایرانی که قصد خروج از کشور را دارند، موظف به پرداخت عوارض خروج از کشور هستند. با توجه به اینکه قبل از خروج، می بایست فیش واریزی خود را به پلیس گذرنامه تحویل دهند، از این رو جهت سهولت در پرداخت عوارض، دستگاه هایی در نقاط مختلف فرودگاه امام خمینی تعبیه شده اند.
بانک ملی:
به منظور سهولت در پرداخت عوارض سفر و پیشگیری از سوء استفاده های احتمالی، امکان پرداخت نقدی عوارض وجود ندارد. در چند سال گذشته، امکان پرداخت عوارض خروج از کشور در تمامی شعب بانک ملی موجود بود اما امروزه این امکان تنها در شعبه مرکزی بانک ملی وجود دارد.
مسافران همچنین می توانند با مراجعه به سایت بانک ملی به نشانی bmi.ir نسبت به پرداخت عوارض خروج از کشور به صورت آنلاین اقدام کنند. بانک ملی با تولید روش های متعدد اعم از اپلیکیشن ایوا و سامانه سداد، در راستای رفاه مسافران جهت پرداخت عوارض سفر گام مهمی نهاده است.
مرحله اول: در مرورگر کروم یا فایرفاکس آدرس bmi.ir را وارد کنید.
مرحله دوم:
پس از ورود به صفحه اصلی بانک ملی، از منوی بالا گزینه خدمات بانکی و الکترونیکی را انتخاب کنید.
مرحله سوم: از منوی باز شده، گزینه خدمات الکترونیک را انتخاب کنید.
همانطور که مشاهده می کنید بانک ملی با اپلیکیشن ها و سامانه های مختلف، راه های متنوع برای پرداخت آسان عوارض مسافران خارجی ارائه داده است. مسافران با انتخاب گزینه های پرداخت عوارض خروج (سامانه سداد)، اپلیکیشن بله و اپلیکیشن ایوا قادر به پرداخت خواهند بود.
البته اپلیکیشن بله به دلیل وجود برخی مشکلات فنی در حال حاضر امکان پرداخت عوارض خروج از کشور برای مسافران را غیر فعال کرده است و این امکان وجود دارد که در آینده ای نه چندان دور مجدد راه اندازی شود.
سداد:
سامانه سداد جهت استعلام و پرداخت عوارض خروج از کشور توسط بانک ملی راه اندازی شده است. مسافران با مراجعه به آدرس اینترنتی https://sadadpsp.ir/Tollpayment ،پس از انتخاب نوع سفر و وارد کردن اطلاعات مربوطه شامل کد ملی و شماره تماس مسافر، شماره تماس پرداخت کننده عوارض بر روی دکمه افزودن به لیست پرداخت کلیک کرده و نسبت به پرداخت عوارض اقدام کنند.
ابتدا وارد سایت سداد به آدرس https://sadadpsp.ir/Tollpayment شوید.
سپس در صفحه باز شده، اطلاعات خواسته شده اعم از تلفن همراه پرداخت کننده، کد ملی مسافر، تلفن همراه مسافر را وارد کنید. با وارد کردن کد امنیتی و کلیک بر روی گزینه افزودن به لیست پرداخت، نسبت به پرداخت عوارض خروج از کشور اقدام کنید.
ایوا:
ایوا یکی دیگر از اپلیکیشن های ارائه شده توسط بانک ملی است که قابلیت انجام خدمات متنوع الکترونیکی را داراست. یکی از این خدمات، پرداخت عوارض خروج مسافران می باشد. ابتدا این اپلیکیشن را طبق روش گفته شده و یا از طریق بازار و گوگل پلی دانلود و نصب کنید. سپس با ورود شماره تماس و لمس "گزینه قبول شرایط و ادامه" وارد صفحه جدید می شوید.
در این صفحه با وارد کردن کد فعالسازی پیامک شده، بر روی گزینه "ادامه" کلیک کنید. پس از ورود به اپلیکیشن، از بین گزینه های آن "عوارض خروج" را یافته و انتخاب کنید. سپس وارد صفحه جدیدی می شوید که از شما درخواست انتخاب نوع خروج از کشور را دارد.
با انتخاب نوع خروج (سیاحتی، سفر حج، عتبات عالیات، مرز نشینی هوایی، مرز نشینی زمینی و دریایی و ورزشکاران) و ثبت کد ملی مسافر، گزینه " استعلام" را انتخاب کنید. در صفحه بعد، مبلغ عوارض برای شما نمایان می گردد. با وارد کردن اطلاعات بانکی خود و انتخا گزینه "پرداخت" عوارض خروج شما پرداخت می شود. توجه داشته باشید که از فیش پرداخت خود اسکرین شات یا پرینت بگیرید تا به پلیس گذرنامه تحویل دهید.
مرحله اول: اپلیکیشن ایوا را طبق روش گفته شده، از سایت بانک ملی و یا از بازار دانلود و نصب کنید.
مرحله دوم: بر روی گزینه زرد رنگ "ورود" کلیک کنید.
مرحله سوم: شماره تماس خود را وارد کنید و بر روی دکمه "قبول شرایط و ادامه" کلیک کنید.
مرحله چهارم: کد فعالسازی پیامک شده را وارد کنید و بر روی دکمه "ادامه" کلیک نمایید. سپس صفحه را به سمت راست اسکرول کنید تا گزینه "عوارض خروج" نمایان شود تا آن را انتخاب نمایید.
مرحله ششم: پس از انتخاب گزینه عوارض خروج، صفحه زیر برای شما باز خواهد شد.
مرحله هفتم: از میان گزینه های ارائه شده نوع سفر خود را انتخاب کنید.
مرحله هشتم: پس از انتخاب نوع سفر، کد ملی مسافر را وارد کنید و گزینه "استعلام" را بزنید.
مرحله آخر: مبلغی که در قسمت بالا سمت چپ نوشته شده را با ورود اطلاعات بانکی خود پرداخت کنید و در نهایت از رسید پرداخت خود یک عکس بگیرید و یا آن را پرینت کنید و در فرودگاه به پلیس گذرنامه تحویل دهید.
پرداخت عوارض خروج از کشور آنلاین
از آنجا که پرداخت عوارض خروج از کشور جزء لاینفک سفر بوده و در صورت انجام نشدن به جز گروه های خاصی سایر افراد نمی توانند از کشور خارج شوند، طی کردن این مرحله اجتناب ناپذیر خواهد بود. بنابراین مسافران در جهت کوتاه تر کردن این روند و تسهیل آن همواره به دنبال راهی برای پرداخت عوارض خروج از کشور آنلاین هستند که در این زمینه باید گفت خوشبختانه امکان پذیر شده است.
به غیر از مراجعه به شعب بانک ملی که روش حضوری پرداخت عوارض خروجی است، پرداخت عوارض خروج از کشور آنلاین به چندین روش ممکن است: مراجعه به سامانه سداد، سامانه سازمان امور مالیاتی و نیز اپلیکیشن های مختلفی چون ایوا، بله، قبضینو و ... که به شکل رسمی و تایید شده امکانات انجام پرداخت عوارض خروج از کشور آنلاین را در اختیار مشترکان خود قرار داده اند از جمله این روش ها محسوب می شوند.
بنابراین افرادی که قصد سفر به خارج از کشور را دارند در صورتی که امکان مراجعه حضوری به مراکز پرداخت عوارض خروج از کشور را ندارند و یا تمایلی به این کار نداشته و می خواهند این امر در کوتاه ترین زمان ممکن به انجام برسد می توانند با انتخاب یکی از روش های بالا برای پرداخت عوارض خروج از کشور به صورت اینترنتی اقدام کنند. آنچه ذکر آن ضروری است این است که روش هایی که در این بخش به آن پرداخته شد راه های پرداخت عوارض خروج از کشور در منزل و به صورت آنلاین است. قبل تر راجع به دیگر روش های ممکن حضوری و نیز اینترنتی توضیحات لازم ارائه شد.
هزینه عوارض خروج از کشور 1403
هزینه عوارض خروج از کشور هر سال دستخوش تغییر می شود. به طور کلی هزینه آن ابتدای هر سال در هیئت دولت مطرح شده و پس از تصویب در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، به وزارت اقتصاد و دارایی ابلاغ می گردد. برای مثال میزان عوارض خروج در سال 1399 نسبت به سال گذشته 20 درصد افزایش یافت.
علاوه بر تغییرات سالانه هزینه عوارض خروج از کشور، برخی موارد مؤثر بر هزینه عوارض نیز وجود دارد. به طور کلی بر اساس تعداد سفر و نوع سفر عوارض خروج از کشور نیز متغیر خواهد بود. برای مثال نوع سفر (سیاحتی، زیارتی، عتبات و.. بودن سفر) بر روی قیمت عوارض تأثیرگذار خواهد بود. به دلیل تعیین نشدن عوارض خروج از کشور سال ۱۴۰۳، در ادامه این بخش، هزینه عوارج خروج از کشور برای دو سال گذشته ارائه شده است.
عوارض خروج از کشور تا پایان اربعین حسینی سال 1403 رایگان شد.
جدول هزینه عوارض خروج از کشور در دو سال گذشته بر اساس نوع سفر به شرح زیر است:
جدول هزینه عوارض خروج از کشور دو سال گذشته | |
نوع سفر | سفر اول (به تومان) |
سفر عادی | 400000 |
حج عمره و تمتع | 132000 |
عتبات عالیات | 375000 |
مرز نشینان | 750000 |
ورزشکاران تیم ملی | 264000 |
اگر برای بار اول تصمیم به خروج از کشور را داشته باشید، موظف به پرداخت مبلغ مشخص شده خواهید بود، به عنوان مثال در دو سال گذشته این مبلغ تعیین شده 400 هزار تومان می باشد. به علاوه برای سفر دوم دقیقا به اندازه 50 درصد نسبت به سفر اول، افزایش مبلغ عوارض خروج وجود خواهد داشت و در نهایت در سفر های سوم و بیشتر، داوطلبان باید به اندازه 100 درصد مبلغ سفر اول را پرداخت کنند.
جدول هزینه عوارض خروج از کشور دو سال گذشته بر اساس تعداد سفر به شرح زیر است:
جدول هزینه عوارض خروج از کشور دو سال گذشته | ||||
نوع سفر | سفر اول | سفر دوم | سفر سوم | نوع مرز |
عادی | 400000 | 600000 | 800000 | هوایی، زمینی، دریایی |
حج و تمتع | 132000 | 198000 | 264000 | هوایی، زمینی، دریایی |
زائرین عتبات عالیات | 375000 - 125000 | 45000 - 15000 | 45000 - 15000 | هوایی، زمینی، دریایی |
مرز نشینان | 75000 - 25000 | 600000 | 800000 | هوایی، زمینی، دریایی |
ورزشکاران تیم ملی با مجوز وزارت ورزش و جوانان | 264000 | 264000 | 264000 | هوایی، زمینی، دریایی |
برخی از افراد به دلیل شرایط خاصی که دارند نمی توانند مانند سایر مسافران تنها با داشتن پاسپورت و ویزا از کشور خارج شوند. این افراد لازم است به سازمان نظام وظیفه و مراکز پلیس +10 رفته، مدارک هویتی و وثیقه خود را ارائه دهند تا مجوز خروج را دریافت کنند. سایت خروج از کشور مقاله ای است که به توضیح پیرامون نحوه انجام غیرحضوری این فرآیند می پردازد.
استعلام عوارض خروج از کشور با کد ملی
اگرچه معمولا پس از پرداخت حقوق عوارض خروج از کشور نیاز به ارائه آن نخواهد بود با این حال ممکن است افراد پس از پرداخت آنلاین عوارض خروج از کشور جهت اطمینان و یا به هر علت دیگری بخواهند از آن استعلام بگیرند. در رابطه باید گفت امکان استعلام عوارض خروج از کشور با کد ملی فراهم شده است که در ادامه فرآیند انجام آن توضیح داده می شود.
به منظور استعلام عوارض خروج از کشور با کد ملی افراد بایستی به سامانه سداد sadadpsp.ir/Tollpayment مراجعه و گزینه پیگیری پرداخت را انتخاب کنند.
در این زمان با ورود اطلاعاتی نظیر کد ملی، شماره کارت، شماره مرجع پرداخت و کد امنیتی درج شده در صفحه مراحل استعلام عوارض خروج از کشور با کد ملی به پایان می رسد و افراد قادر به مشاهده و استعلام عوارض پرداخت شده خواهند بود.
در گذشته گرفتن ویزا امری زمان بر و دشوار بود. با روی کار آمدن ویزای الکترونیک افراد می توانند خود نیز برای دریافت آن اقدام و در زمانی بسیار کوتاه تر ویزا را دریافت نمایند. سامانه آسان ویزا سایت دریافت اینترنتی ویزای کشور آذربایجان است که در مقاله زیر به توضیح پیرامون معرفی آن پرداخته شده است.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص پرداخت عوارض خروج از کشور داشتید، می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره سامانه ها تماس بگیرید. کارشناسان سامانه ها تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.
پاسخ مشاور: سلام. خیر، هنوز مبلغی مشخص نشده است.
پاسخ مشاور: سلام. هنوز خیر.