برای مشاوره نحوه انتخاب رشته کنکور
برای مشاوره نحوه انتخاب رشته کنکور


برای ورود مستقیم به سایت انتخاب رشته کنکور کلیک کنید.
در ادامه راهنمای تصویری استفاده از سامانه انتخاب رشته کنکور به نشانی sanjesh.org ارائه شده است.
هر ساله در ایران آزمون سراسری ورودی دانشگاه ها برگزار می شود که در این آزمون داوطلبان سراسر کشور برای پذیرش در بهترین دانشگاه های ایران در سه رشته اصلی علوم انسانی، علوم تجربی، ریاضی فیزیک و دو رشته دارای مخاطب کمتر یعنی زبان انگلیسی و هنر با یکدیگر به رقابت می پردازند تا با کسب رتبه بهتر در دانشگاه مورد نظر خود مشغول به تحصیل شوند. تلاش فراوان داوطلبان و به دنبال آن، کسب رتبه خوب، از مهم ترین عوامل برای موفقیت فردی هر داوطلب کنکوری است.
بسیاری از متقاضیان با تلاش های فراوان در سال های آخر تحصیل خود در دبیرستان با داشتن برنامه منظم برای درس خواندن به دنبال کسب موفقیت هستند. لازم به ذکر است که تنها عامل موفقیت و پذیرش در یک دانشگاه خوب، کسب رتبه برتر نیست، بلکه شیوه صحیح انتخاب رشته ۱۴۰۲ نیز عامل مهمی در این مسیر به شمار می آید. به همین دلیل در این مقاله به شرح زمان انتخاب رشته کنکور 1402، سایت انتخاب رشته کنکور و نحوه آن، دفترچه انتخاب رشته، مشاوره، تحلیل کارنامه اولیه قبل از انتخاب رشته کنکور، ویرایش و اینکه چگونه انتخاب رشته کنیم پرداخته شده است.
زمان انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۲
انتخاب رشته کنکور هر ساله پس از اعلام نتایج اولیه داوطلبان یعنی همان اعلام رتبه ها و نمایش کارنامه اولیه صورت می گیرد. به طور معمول هر سال بعد از گذشت 1 ماه از برگزاری آزمون سراسری، نتایج اولیه توسط سازمان سنجش مشخص می شود و داوطلبان با توجه به کارنامه و رتبه کسب شده خود، انتخاب رشته کنکور 1402 می نمایند.
زمان اعلام نتایج اولیه و به دنبال آن زمان انتخاب رشته برای کنکور دی و تیر در سال جاری نیز مطابق سال های گذشته و بر اساس اعلامیه سایت سازمان سنجش آموزش کشور در اواسط مرداد ماه خواهد بود. متقاضیان می توانند پس از اعلام نتایج اولیه آزمون سراسری و انتشار دفترچه راهنمای انتخاب رشته، رشته های انتخابی خود را مشخص کنند.
به محض مشخص شدن زمان انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۲ در این بخش از مقاله به داوطلبان اطلاع رسانی می شود.
سایت انتخاب رشته کنکور 1402
پس از اینکه نتایج اولیه آزمون سراسری توسط وب سایت سازمان سنجش آموزش کشور به نشانی www.sanjesh.org اعلام می شود، متقاضیانی که در این آزمون دی یا تیر شرکت کرده اند، می توانند با مراجعه به این نشانی، نسبت به دریافت نتایج اولیه و اطلاع از وضعیت رتبه خود انتخاب رشته کنند.
متقاضیان می توانند با ورود به سایت سازمان سنجش کشور و وارد کردن اطلاعات خود و سپس ورود به گزینه انتخاب رشته، انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۲ خود را با توجه به رتبه و درصدهایی که کسب کرده اند، از طریق این وب سایت به پایان برسانند. در ادامه این مقاله در خصوص نحوه انتخاب رشته کنکور سراسری 1402 و نکاتی که باید در زمان انتخاب رشته در نظر گرفته شود، توضیحات بیشتر ارائه شده است.
نحوه انتخاب رشته کنکور سراسری ۱۴۰۲
معمولا نتایج اولیه کنکور سراسری در اواسط مرداد ماه اعلام می شود، اما انتشار دفترچه راهنمای انتخاب رشته کنکور سراسری بلافاصله پس از انتشار کارنامه اولیه نخواهد بود و مطابق روند سال های گذشته انتشار دفترچه، چند روزی پس از اعلام نتایج اولیه صورت خواهد گرفت.
مدت زمان گفته شده می تواند از چند ساعت تا چند روز متغیر باشد. داوطلبان توجه داشته باشند که مطالعه دفترچه انتخاب رشته برای داشتن یک انتخاب رشته خوب الزامی است و فرایند انتخاب رشته را تسهیل می کند.
دفترچه انتخاب رشته کنکور هر ساله تغییر کرده و با توجه به مفاد آزمون همان سال معتبر است. به عبارت دیگر دفترچه منتشر شده مختص آزمون همان سال بوده و سال بعد از آن شامل تغییراتی در ظرفیت و رشته های مورد پذیرش دانشگاه های سراسر کشور خواهد شد.
بعد از انتشار دفترچه انتخاب رشته، تاریخ مشخصی توسط سازمان سنجش جهت انتخاب رشته برای داوطلبان کنکور سراسری 1402 مشخص می گردد تا ظرف این مدت متقاضیان کد رشته های مد نظر خود را وارد سایت کنند و به عبارتی انتخاب رشته کنند.
برای انتخاب رشته، اولین قدم مطالعه دقیق دفترچه انتخاب رشته است تا داوطلب با شرایط هر رشته و دانشگاه و همینطور شرایط خوابگاه و... آشنا شود. پس از آن با توجه به علاقه شخصی و رتبه کسب شده توسط داوطلب و همینطور نظر مشاور به انتخاب بهترین گزینه می پردازد و اولویت های خود را جهت انتخاب رشته برای ادامه تحصیل مشخص می کند.
تعداد انتخاب ها برای هر شخص در فرم انتخاب رشته در سایت سنجش حداکثر 150 مورد می باشد. همچنین داوطلبانی که در دو یا سه گروه آزمایشی شرکت کرده اند نیز در مجموع امکان انتخاب حداکثر 150 کد رشته را دارند. به علاوه در زمان انتخاب رشته، داوطلبان حداکثر 5 بار می توانند فرم انتخاب رشته خود را ویرایش نمایند. برای انتخاب رشته هر متقاضی باید با توجه به رتبه کنکور و علاقه خود و همچنین قبولی های سال های گذشته اولویت های خود را از 1 تا 150 انتخاب کرده و با یادداشت کردن کد رشته مورد نظر، آن را در سایت سنجش درج نماید. در ادامه راهنمای انجام مراحل انتخاب رشته آورده شده است.
پس از مراجعه به سایت سنجش، داوطلب می بایست گزینه انتخاب رشته را در قسمت سراسری انتخاب نماید.
پس از مطالعه صفحه باز شده، داوطلب باید گزینه پایین صفحه را انتخاب و تایید نماید.
سپس متقاضی می بایست با توجه به یکی از راه های پیش بینی شده وارد پنل خود در سایت سنجش شود.
پس از آن داوطلب نیاز به تکمیل و تایید اطلاعات ناقص دارد. سپس باید کد رشته هایی که از قبل، از روی دفترچه با دقت و با توجه به انتخاب شخصی خود مشخص کرده، به ترتیب وارد پنل کند.
داوطلب باید توجه داشته باشد که پس از وارد کردن هر کدام از کد رشته ها نام رشته و محل دانشگاه روی صفحه مشخص می شود. در صورت مشاهده مغایرت در رشته و دانشگاه نمایش داده شده با اولویت خود، می بایست مجددا به دفترچه راهنمای انتخاب رشته کنکور مراجعه کرده و کد رشته محل های صحیح را در سایت درج نماید.
دفترچه انتخاب رشته کنکور 1402
همان طور که گفته شد، دفترچه انتخاب رشته کنکور 1402، هر ساله با توجه به شرایط و ضوابط کنکور همان سال، پس از گذشت چند روز از اعلام نتایج اولیه کنکور سراسری در سایت سنجش قرار می گیرد. هر داوطلب باید این دفترچه را با دقت مطالعه کند، چرا که نه تنها در دفترچه انتخاب رشته، شرایط و روش انتخاب رشته توضیح داده شده، بلکه کد هر رشته محل و دانشگاه مربوط به آن نیز در آن آمده است.
مطالعه با دقت دفترچه انتخاب رشته این فرصت را برای اشخاص بوجود می آورد تا از توضیحاتی که برای انتخاب هر کد رشته و به طور کلی اطلاعاتی که برای انتخاب رشته نیاز است مثلا ارائه خوابگاه، شرایط ویژه هر رشته، ظرفیت دانشگاه و ... اطلاع پیدا کنند.
پس از مطالعه اولیه دفترچه و دانستن شرایط و ضوابط انتخاب رشته، هر داوطلب می بایست با توجه به اولویت ها و علایق، رشته های مد نظر خود را تا حداکثر 150 گزینه به ترتیب یادداشت کند تا هنگام ثبت نهایی، آن ها را در وب سایت سازمان سنجش و آموزش کشور و پنل خود وارد نماید.
درست است که دفترچه انتخاب رشته هر ساله شامل تغییرات می شود، ولی لازم به ذکر است که کلیات آن معمولا یکسان بوده و تغییرات در خصوص کد رشته ها است و یا شرایط به خصوص هر رشته است که ممکن است با سال بعد متفاوت باشد، در سایر موارد معمولا 90 الی 95 درصد محتویات دفترچه مجددا تکرار می شود.
لازم به یادآوری است تاکنون دفترچه راهنمای انتخاب رشته منتشر نشده و پس از انتشار دفترچه رسمی انتخاب رشته کنکور سراسری ۱۴۰۲ از جانب سازمان سنجش آموزش کشور، لینک دانلود آن در همین مقاله قرار خواهد گرفت.
مشاوره انتخاب رشته کنکور
هر ساله داوطلبین با توجه به کارنامه اولیه و رتبه کسب شده خود در زیرگروه های مختلف کنکور و مناطق کشور، اقدام به انجام انتخاب رشته با توجه به شرایط شخصی خویش اعم از علاقه، استعداد، آینده شغلی، مشورت با پدر و مادر و مشاوران این حوزه و ... می نمایند.
برای رسیدن به جواب از کجا بفهمیم انتخاب رشته ثبت شده نیز می بایست با استفاده از مشخصات خود به پنل کاربری در سایت سنجش به نشانی sanjesh.org مراجعه و ثبت یا عدم ثبت انتخاب ها را مورد بررسی قرار داد. همچنین همان طور که ذکر شد، می توان حداکثر تا 150 گزینه را در فرم انتخاب رشته وارد کرد. البته این تعداد در مجموع تمامی کنکور های شرکت شده توسط داوطلب می باشد.
پس از انجام انتخاب رشته از جانب داوطلب، کد پیگیری به او داده می شود تا بتواند با استفاده از ان مراحل و نتایج انتخاب رشته خود را پیگیر نماید. امکان این نیز وجود دارد تا در بازه زمانی انتخاب رشته، تغییر و اصلاح توسط وی بوجود بیاید که با استفاده از این کد نیز قابل پیگیری خواهد بود.
یکی از آسان ترین راه ها برای انتخاب رشته و جلوگیری از اشتباه و از همه مهم تر انتخاب رشته عالی، استفاده از نرم افزار انتخاب رشته است. نرم افزار انتخاب رشته با استفاده از هوش مصنوعی از بهترین راهنمایی ها به منظور انتخاب مناسب و سنجیده برای داوطلبان با توجه به شرایط و رتبه آن ها محسوب می شود. این نرم افزارها دارای اطلاعاتی کامل در رابطه با رتبه های قبولی سال های گذشته در هر رشته و محل با توجه به سهمیه ها و مناطق زندگی داوطلبین هستند.
تحلیل کارنامه اولیه قبل از انتخاب رشته کنکور
در بین سهمیه های کنکور سراسری سه نوع سهمیه عمده وجود دارد که عبارتند از: سهمیه منطقه ها شامل منطقه 1 و 2 و 3، سهمیه پنج درصد ایثارگری و سهمیه 25 درصد ایثارگری. در قسمت پایین کارنامه اولیه کنکور، درصد های اخذ شده در آزمون، رتبه ها در منطقه و رتبه کل نشان داده شده است. مهم ترین رتبه، رتبه در سهمیه نهایی است که مجموعی از میزان عملکرد هر فرد در کنکور سراسری است.
در هر رشته چندین زیر گروه وجود داشته که هر زیر گروه چند رشته دانشگاهی را در خود جای داده است. محاسبه رتبه در هر زیر گروه با توجه به ضرایب درس های متنوعی است که برای آن رشته دانشگاهی اهمیت دارد. رتبه در زیر گروه برای انتخاب رشته مد نظر و قبولی نهایی داوطلب در آن بسیار اهمیت دارد. پس اگر داوطلبی قصد انتخاب رشته خاصی را دارد باید به رتبه زیر گروه خود توجه نماید.
کسانی که دارای سهمیه ایثارگران هستند در کارنامه دو رتبه برای آنان نمایش داده می شود. به این صورت که هم رتبه در سهمیه نهایی و هم رتبه منطقه آنان درج شده است. این افراد باید برای انتخاب رشته به هر دو رتبه خود دقت کنند.
فارغ از این مسائل، هنگام انتخاب رشته باید به بومی و یا کشوری و غیر بومی بودن رشته های انتخابی نیز دقت شود. چرا که امکان قبولی در رشته های بومی برای هر داوطلبی بیشتر است. همچنین رشته های کشوری رشته هایی هستند که محدود بوده و ظرفیت بومی روی آنان بی تاثیر است.
پذیرش بومی به چند دسته استانی، ناحیه ای و قطب تقسیم می شود. ناحیه و قطب بومی با توجه به این که داوطلب در کچه محلی زندگی می نماید، متفاوت است. به این صورت که پذیرش یا مختص به یک استان خاص بوده و یا یک ناحیه و قطب خاص است. مجموع چند استان یک ناحیه را تشکیل می دهند. مجموع چند ناحیه نیز یک قطب را می سازند. به این ترتیب پذیرش بومی با توجه به پذیرش استان ناحیه و قطب آسان تر خواهد بود.
تحلیل کارنامه اولیه قبل از انتخاب رشته کنکور، کاری است که هرچدر دقیق تر و کارشناسانه تر صورت بگیرد، احتمال درستی پیش بینی های صورت گرفته داوطلب و یا فردی که برای وی انتخاب رشته می نماید، بالاتر خواهد بود. این تحلیل با توجه به رتبه زیرگروه و رتبه در سهمیه و در نهایت مقایسه با قبولی های سال های گذشته دارای شرایط مشابه هر فرد صورت می گیرد.
ویرایش انتخاب رشته کنکور
در زمان شروع انتخاب رشته سازمان سنجش این توانایی را ایجاد کرده تا در مدت زمان انتخاب رشته توانایی ویرایش کدهای انتخاب رشته برای داوطلبان برای 5 بار امکان پذیر باشد. البته که این کار نیازمند داشتن اطلاعات آزمونی داوطلب می باشد که در ادامه نحوه آن توضیح داده شده است.
این کار به این صورت است که امکان ویرایش کد رشته محل ها اعم از حذف، اضافه نمودن یا جابه جایی انتخاب ها در اختیار داوطلبان قرار گرفته است. داوطلبان پس از پایان مراحل انتخاب رشته و تایید نهایی و دریافت پرینت انتخاب رشته خود در صورت تمایل می توانند تا پایان زمان انتخاب رشته کنکور 1402 با مراجعه مجدد به سایت سازمان سنجش و تا 5 بار نسبت به ویرایش انتخاب های خود اقدام نمایند.
لازم به ذکر است که امکان تغییر و ویرایش کدهای انتخاب شده پس از اتمام مدت زمان انتخاب رشته برای داوطلبین وجود نداشته، مگر این که سازمان سنجش مدت زمان دیگری برای داوطلبانی که موفق به انتخاب رشته نشدند و یا قصد ویرایش کردن کد های انتخاب رشته خود را دارند، در نظر بگیرد.
هر داوطلب برای ویرایش کد رشته های انتخابی خود، بعد از ورود به سایت سازمان سنجش www.sanjesh.org و انتخاب گزینه سراسری، می بایست گزینه ویرایش و اصلاح اطلاعات مورد نظر را انتخاب کرده و به ویرایش کد رشته محل های انتخابی بپردازد.
نحوه پیگیری انتخاب رشته کنکور
داوطلبان باید پس از انتخاب رشته از ثبت و درست بودن اطلاعات وارد شده اطمینان حاصل کنند تا در آینده دچار مشکل نشوند. هر فرد می تواند پس از اعلام نتایج اولیه و انجام انتخاب رشته، صفحه شخصی خود را در سازمان سنجش چک نموده تا مطمئن شود که مشکلی وجود نداشته و به طور کل پیگیر انتخاب رشته کنکور خود باشد.
هر داوطلب بعد از انجام فرایند انتخاب رشته در سایت سازمان سنجش، یک کد پیگیری دریافت می کند. این کد برای پیگیری نتایج انتخاب رشته به کار گرفته می شود و همچنین در صورتی که اختلالی در روند انتخاب رشته داوطلب بوجود آمده باشد، این کد جهت پیدا کردن پرونده داوطلب و حل مشکلات احتمالی مورد نیاز خواهد بود. به همین دلیل به متقاضیان اکیدا توصیه می شود در حفظ و نگهداری آن کوشا باشند.
همچنین داوطلبین برای دریافت نتایج انتخاب رشته خود و ورود به سایت سازمان سنجش جهت تکمیل و تصحیح اطلاعات می بایست از طریق کد پیگیری و شماره پرونده اقدام کنند. امکان پیگیری انتخاب رشته کنکور نیز همانند تمام مراحل دیگر به صورت مجازی و اینترنتی از سایت سازمان سنجش و آموزش کشور به نشانی sanjesh.org انجام می شود.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۲ داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره سامانه ها تماس بگیرید. کارشناسان سامانه ها تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.
پاسخ مشاور: سلام. بله، تا ۶ شهریور تمدید شده است.