برای مشاوره نحوه دریافت کارت شناسایی معلولیت
برای مشاوره نحوه دریافت کارت شناسایی معلولیت
کارت شناسایی معلولیت به افرادی اعطا شده که شدت یا سطح معلولیت آنان توسط کمیسیون پزشکی بررسی شده و به صورت رسمی ثبت شده است. در این میان افراد زیادی با سوالاتی در خصوص این که کارت شناسایی معلولیت چیست و نحوه دریافت آن چگونه می باشد، مواجه شده اند. باید اشاره کرد که این مدرک بین المللی در خارج از کشور نیز اعتبار داشته و معمولا دارندگان آن از وام، کمک هزینه تحصیلی و تسهیلات خرید مسکن بهره مند خواهند شد.
کارت شناسایی معلولیت توسط بهزیستی به افراد کم توان یا ناتوان اعطا شده و معمولا مدت اعتبار آن محدود است، با این حال امکان تمدید فراهم شده و اعطای مستمری به افراد پس از تمدید ادامه خواهد داشت. در این مقاله به سوال کارت شناسایی معلولیت چیست، پاسخ داده شده و نحوه دریافت آن نیز شرح داده شده است. از طریق مطالعه مقاله در پیش رو می توان با مزایای دریافت کارت آشنا شده و اطلاعات لازم را در این خصوص کسب کرد.
کارت شناسایی معلولیت چیست
معلولان افرادی با ناتوانی های جسمی - حرکتی، ذهنی، بینایی و شنوایی و گفتاری بوده و افراد دارای بیماری روانی مزمن نیز معلول شناخته می شوند. افراد کم توان، ناتوان یا چند معلولیتی با معرفی خود به بهزیستی و دریافت کارت شناسایی معلولیت، از مزایای خاصی مانند معافیت از سربازی و معافیت 50 درصدی از مالیات بهره مند خواهند شد.
معلولیت سطح های مختلفی داشته و افراد ممکن است از معلولیت خفیف، تا خیلی شدید برخوردار باشند. معمولا متقاضیان کارت شناسایی معلولان توسط بهزیستی به کمیسیون پزشکی ارجاع داده شده، مورد معاینه قرار گرفته و سپس وضعیت ناتوانی آنان تعیین می شود. سطح ناتوانی در کارت شناسایی معلولیت درج شده و در ادامه خدمات متناسب با سطح اعلام شده به شخص ارائه خواهد شد. لیست سطح های ناتوانی یا معلولیت به شرح زیر می باشد.
خفیف
متوسط
شدید
خیلی شدید که این سطح در ICF یا کمیته تخصصی قابل بررسی است.
در پاسخ به این پرسش ها که کارت شناسایی معلولیت چیست و نحوه دریافت آن چگونه می باشد، باید اظهار داشت که کارت معلولیت با مدت اعتبار محدود پس از تایید کمیسیون پزشکی به افراد ناتوان اعطا خواهد شد. افراد پس از اخذ کارت می توانند درخواست خدمات متناسب برای معلولان را از سازمان ها داشته و پیش از اتمام اعتبار مدرک، برای تمدید آن اقدام نمایند. نحوه دریافت یا تمدید به این صورت است که شخص می بایست به بهزیستی مراجعه نموده و تقاضای خود را با کارشناسان مطرح کند. اگر اطلاعات فرد در کمیسیون پزشکی ذخیره شده باشد، کارت صادر شده و در غیر این صورت ابتدا باید توسط پزشک مورد تایید معاینه شود.
کارت شناسایی معلولیت به صورت رایگان صادر شده و مدارک لازم برای اخذ آن شامل مدارک هویتی مانند شناسنامه و کارت ملی می شود. افراد باید شماره تلفن همراه، نشانی منزل و کد پستی را نیز در فرم های ثبت درخواست صدور مدرک درج نمایند همچنین برخورداری از گواهی معلولیت یا پرونده در کمیسیون پزشکی حائز اهمیت است.
نحوه دریافت کارت شناسایی معلولیت
پس از بهره مندی از کارت شناسایی معلولیت می توان تسهیلات یا کمک هزینه برای برطرف کردن برخی از ناتوانی های خاص، مانند خرید سمعک یا تهیه ویلچر دریافت نمود. به همین دلیل بررسی نحوه دریافت کارت شناسایی معلولیت مفید بوده و افرادی که بودجه مالی کافی برای تهیه لوازم ندارند، از اخذ کارت معلولان استقبال بیشتری می کنند.
به علت تفاوت میزان معلولیت اشخاص مختلف با یکدیگر، هر متقاضی کارت شناسایی معلولیت ابتدا باید در جلسات معاینه و بررسی وضعیت حضور یافته و توسط پزشکان مورد معاینه قرار گیرد. به همین دلیل به محض ثبت درخواست در بهزیستی نمی توان از کارت بهره مند شد. لیست مراحل دریافت در این بخش ارائه شده است.
ثبت درخواست در بهزیستی: در اولین گام افراد می توانند از طریق برقراری تماس تلفنی با بهزیستی سوالات خود را مطرح کرده و مدارک لازم برای دریافت کارت را جویا شوند. امکان دارد اداره از شخص درخواست ثبت تقاضا در سامانه خاصی را داشته اما در غیر این صورت، متقاضی باید به شکل حضوری به اداره بهزیستی استان مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت نماید. کارشناسان اداره پس از دریافت مدارک فرد معلول، اطلاعات او را در سامانه به ثبت رسانده و توضیحات لازم را بیان می کنند.
ارائه مدارک و تکمیل فرم ها: متقاضیان کارت شناسایی معلولیت باید فرم های دیجیتالی را در سامانه درخواست تکمیل کرده یا فرمی که توسط اداره در اختیار قرار داده می شود را با اطلاعات هویتی، اطلاعات مربوط به ناتوانی و شماره تماس تکمیل نمایند. شماره تلفن همراه استفاده شده باید در دسترس بوده تا اطلاع رسانی مراحل صدور کارت از طریق پیامک انجام شود. در واقع پس از طی کردن هر مرحله مانند معاینه در کمیسیون پزشکی، جزئیات از طریق پیامک ارسال خواهد شد.
استعلام از سامانه کمیسیون پزشکی یا ارجاع به کمیسیون: شخص می بایست در کمیسیون پزشکی پرونده داشته تا کارشناسان بهزیستی موفق به شناسایی سطح معلولیت او شوند. در غیر این صورت فرد برای معاینه به کمیسیون ارجاع داده خواهد شد. اگر شخص در سامانه پزشکی پرونده داشته باشد، پیگیری های لازم از طریق حراست صورت گرفته و بدون شرکت در جلسه معاینه، کارت صادر می شود.
ثبت اطلاعات در سامانه کمیسیون پزشکی و پیگیری کارت: اطلاعات آن دسته از افرادی که برای معاینه به کمیسیون پزشکی ارجاع داده شده اند، پس از شرکت در جلسه معاینه در سامانه به ثبت خواهد رسید. در ادامه حراست پیگیری لازم برای صدور کارت متقاضی را انجام خواهد داد.
لازم به ذکر است که پس از طی کردن مراحل بالا، کارت شناسایی معلولیت در اختیار متقاضی قرار خواهد گرفت. این مدرک اعتبار بین المللی داشته و در صورت حضور در کشورهای خارجی نیز می توان از آن استفاده کرد. سازمان های دولتی و مراکز مختلف موظف به ارائه خدمات ویژه به معلولان بوده که جهت جلوگیری از سوء استفاده های احتمالی، به افراد ناتوان و کم توان کارت شناسایی اعطا می شود.
امکان دارد یک کد USSD ویژه برای پیگیری وضعیت صدور کارت در نظر گرفته شده که در این صورت، اطلاعات توسط اداره بهزیستی استان در اختیار قرار خواهد گرفت. برای مثال مددجویان می توانند از طریق شماره گیری کد زیر به بررسی وضعیت کمیسیون پزشکی پرداخته اما در حال حاضر اطلاعاتی در خصوص کد USSD صدور کارت منتشر نشده است.
کد USSD پیگیری وضعیت کمیسیون پزشکی |
123#*4* |
مدت اعتبار کارت شناسایی معلولیت بر روی مدرک درج شده و فرد باید پیش از پایان اعتبار، مراحل لازم برای تمدید را طی کند. لازم به ذکر است که در برخی از زمان های خاص مانند دوره کرونا، کارت ها به صورت خودکار یک سال تمدید شده و معلولان نیاز به مراجعه به اداره بهزیستی نداشتند. در صورت تمدید خودکار مدرک، اطلاع رسانی صورت خواهد گرفت.
مزایا کارت معلولیت
پس از بررسی نحوه دریافت کارت شناسایی معلولیت باید اشاره کرد که معلولان دارای کارت، می توانند از مزایایی متناسب با سطح ناتوانی خود بهره مند شوند. برای مثال شخصی که آسیب نخاعی دارد، حق پرستاری دریافت کرده و شخصی با ناتوانی بینایی از تسهیلات درمانی مرتبط برخوردار می گردد. لیست مزایا به شرح زیر می باشد.
معافیت از سربازی، بهره مندی شخص معلول و خانواده از بیمه
مناسب سازی منزل برای شخص معلول تا سقف 10 میلیون تومان
مناسب سازی ماشین فرد کم توان یا ناتوان تا سقف 4 میلیون تومان
دریافت حق پرستاری ماهانه که حدودا 1 میلیون تومان است. همچنین استفاده رایگان از مراکز توان بخشی
دریافت مستمری، کمک هزینه معیشتی و یارانه
دریافت کمک هزینه تحصیل و ودیعه مسکن، بهره مندی از پلاک معلولان
هزینه های تحصیل رایگان بوده و اشخاص می توانند در مراکز فنی و حرفه ای بدون پرداخت شهریه تحصیل نمایند.
حق انشعابات منزل رایگان می شود.
اعطای وام و ارائه خدمات درمانی ویژه به افراد
پرداخت هزینه های درمان مانند هزینه دندانپزشکی و اعطای کمک هزینه برای تهیه تجهیزات لازم
نگهداری در مراکز نگهداری ویژه، انجام آزمایش رایگان مانند آزمایش ژنتیک
معرفی وکیل در صورت بروز مشکلات حقوقی
جهت تهیه مسکن در شهر 200 میلیون تومان کمک هزینه بلاعوض و جهت خرید مسکن در روستا 150 میلیون تومان کمک هزینه پرداخت می شود.
کارت به زبان انگلیسی نیز صادر شده و در سطح جهانی معتبر است.
اعطای تسهیلات تهیه ویلچر، استفاده از صف ویژه در فرودگاه
افراد از خدمات حمل و نقل، فرهنگی و رفاهی بهره مند شده و معمولا یا تخفیف دریافت کرده یا به صورت رایگان از امکانات عمومی استفاده می نمایند.
گذراندن دوران سربازی یکی از دغدغه های معلولان بوده که این افراد پس از دریافت کارت شناسایی معلولیت، از شرکت در دوره خدمت معاف می شوند. تحصیل در مراکز فنی حرفه ای برای اشخاص کم توان و ناتوان رایگان بوده و اگر 2 نفر از اعضای یک خانواده معلول باشند، به آنان مسکن رایگان تعلق خواهد گرفت. دریافت وام های بهزیستی مانند تسهیلات خود اشتغالی، از سایر مزایا کارت معلولیت است.
همچنین باید اشاره کرد که معلولان دارای کارت شناسایی معلولیت می توانند از سهمیه 3 درصدی استخدام در سازمان های مختلف استفاده نمایند. البته باید توجه داشت که سازمان ها تنها فردی با توانایی کافی برای انجام وظایف را استخدام می کنند. برای مثال احتمال استخدام افراد ناتوان در آموزش و پرورش پایین بوده اما شرایط جذب افراد دارای معلولیت حرکتی یا جسمی، در ادارات دیگر ساده تر می باشد.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص کارت شناسایی معلولیت داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره سامانه ها تماس بگیرید. کارشناسان سامانه ها تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.
پاسخ مشاور: کد #123*4*
پاسخ مشاور: بله دارد.