برای ورود مستقیم به سامانه حمایت معیشتی کلیک کنید.
در ادامه راهنمای تصویری استفاده از سامانه حمایت معیشتی به نشانی hemayat.mcls.gov.ir ارائه شده است .
تخصیص یارانه نقدی در کنار طرح هایی مثل کالابرگ و یا طرح های مناسبتی یکی از راه هایی است که دولت تلاش می کند تا عدالت اقتصادی را هر چه بیشتر برقرار و فاصله طبقات اجتماعی را کمتر کند. پس از پیاده سازی طرح هدفمندی یارانه ها اینطور تشخیص داده شده که گروه هایی از مردم به لحاظ تمکن مالی در سطحی هستند که نیازی به دریافت یارانه نخواهند داشت و در واقع در دهکی قرار دارند که یارانه به ایشان تعلق نمی گیرد بنابراین به شکل خودکار یارانه این افراد قطع شد.
با این حال در این میان افرادی نیز هستند که یارانه ایشان قطع شده اما به این موضوع اعتراض داشته و حذف خود را از این طرح با توجه به شرایط اقتصادیشان عادلانه نمی دانند. از این رو دولت سامانه ای را به آدرس hemayat.mcls.gov.ir طراحی و راه اندازی کرده است تا معترضان با وارد کردن اطلاعات خود بتوانند ابتدا دهکی را که در آن قرار گرفته اند مشاهده و سپس در صورت اعتراض به آن از همین سایت اقدام کنند. در مقاله پیش روبه معرفی این سامانه و نحوه کارکرد آن پرداخته شده است.
معرفی سامانه اعتراض به یارانه معیشتی
یارانه معیشتی، کمک هزینه ای است که توسط دولت به اقشار مختلف داده می شود. اما این کمک مالی نیز با مسائل و مشکلاتی مواجه بوده که موجب نارضایتی مردم گردیده است. مشکلاتی از قبیل مبلغ کم حمایت مالی، برخوردار نشدن افرادی از دهک های پایین جامعه از این کمک هزینه و پرداخت یارانه به دهک های بالاتری که توانایی مالی دارند، از جمله مهم ترین نارضایتی های مردمی است.
به همین دلیل دولت تصمیم گرفته است تا علاوه بر افزایش میزان یارانه ها، با دهک بندی کردن مردم متناسب با این دهک بندی اقدام به پرداخت یارانه کند. به این صورت که سه دهک های پایین جامعه که 30 درصد از جامعه یارانه بگیران را تشکیل می دهند، به میزان 400 هزار تومان و دهک های بالاتر که 60 درصد این جمعیت را تشکیل می دهند، 300 هزار تومان و دهک های بعدی یارانه ای دریافت نخواهند کرد. البته هنوز فرایند دهک بندی به طور کامل انجام نشده است.
طبق طرح جدید پرداخت یارانه های معیشتی، دیگر یارانه های 45 هزار تومانی پرداخت نخواهد شد و همه افراد مشمول 300 هزار تومان و برای سه دهک پایین جامعه 400 هزار تومان به ازای هر فرد خانواده، به حساب سرپرستان واریز خواهد شد. یعنی در صورتی که یک خانواده از 4 عضو تشکیل شده باشد، در مجموع 1 میلیون و 200 هزار تومان به حساب سرپرست خانواده واریز خواهد شد.
دولت سعی دارد تا به صورت ماهانه این مبلغ را در قالب کالابرگ الکترونیک به خانواده ها پرداخت نماید که تا آماده شدن زیر ساخت های آن، این کمک هزینه به صورت نقدی واریز می شود. با توجه به اینکه تغییرات پرداخت یارانه ها شامل تغییر مبلغ کمک هزینه و حذف برخی از افراد از دریافت یارانه به دلیل دهک بندی می باشد، در صورتی که افراد نسبت به واریز نشدن یارانه خود و یا دهک بندی انجام شده اعتراضی داشته باشند، باید به سامانه اعتراض به یارانه معیشتی به نشانی hemayat.mcls.gov.ir مراجعه نمایند و اعتراض به دهک بندی خود را ثبت نمایند.
نحوه ورود به سامانه اعتراض به یارانه معیشتی
همانطور که پیش از این گفته شد برای ثبت اعتراض به عدم دریافت یارانه معیشتی و یا اعتراض به دهک بندی انجام شده، باید به سایت اعتراض به دهک بندی مراجعه کرد و ضمن بررسی دهکی که فرد در آن قرار دارد، اعتراض خود را ثبت نمود اما برای انجام این کار نیاز به ورود به سامانه می باشد که در ادامه این بخش، نحوه ورود به سامانه اعتراض به یارانه معیشتی ارائه شده است.
ابتدا فرد بایستی به سامانه حمایت معیشتی مراجعه و برای ورود به پنل کاربری خود بر روی گزینه «ورود/ثبت نام» کلیک کند.
حال شماره همراه خود و کد امنیتی را بنویسد و بر روی گزینه «ارسال کد اعتبار سنجی» کلیک نماید.
اکنون کد ارسال شده را وارد کرده و گزینه ورود به سامانه را بزند.
یکی از مسائلی که همواره در ارتباط میان مردم و رئیس جمهوری یک کشور مطرح بوده راحتی برقراری این ارتباط است. سامانه سامد که با نام سامانه الکترونیکی ارتباط مردم با دولت نیز معروف است، سامانه ای است که امکان ثبت شکایت و درخواست از ریاست جمهوری، بیان ایده ها و انتقادات را برای افراد فراهم کرده که در مقاله زیر درباره آن توضیح داده شده است.
نحوه ثبت نام در سامانه اعتراض به یارانه معیشتی
گفته شد که سامانه hemayat.mcls.gov.ir جهت ثبت اعتراض گروه هایی که یارانه ایشان قطع شده راه لندازی شده است. افرادی که قصد ثبت اعتراض و درخواست بررسی در سامانه اعتراض به یارانه معیشتی را دارند باید به این نکته توجه کنند که برای این منظور باید ابتدا در سایت ثبت نام نمایند. ثبت نام در این سامانه به آسانی انجام می شود که به همین دلیل در ادامه این بخش، نحوه ثبت نام در سامانه اعتراض به یارانه معیشتی همراه باتصویر ارائه شده است تا مورد استفاده متقاضیان قرار گیرد.
افراد باید ابتدا به سامانه حمایت معیشتی مراجعه کنند و برای ورود به پنل کاربری خود بر روی گزینه «ورود/ثبت نام» کلیک کنید.
در کادر باز شده، گزینه ثبت نام را بزنند و اطلاعات خواسته شده شامل شماره همراه، کد ملی، تاریخ تولد و کد امنیتی را وارد و سپس روی گزینه ارسال کد اعتبار سنجی کلیک نمایند.
اکنون کد ارسال شده را وارد کرده و گزینه ورود به سامانه را بزنند.
حال ثبت نام کامل شده است و اطلاعات افراد در سامانه ذخیره می شود.
از طرح های پیاده شده در جهت کمک به اقشار مختلف نیازمند به حمایت دولت، طرح مسکن حمایتی است. در طرح مسکن حمایتی، مردم خودشان متولی ساخت واحد های مسکونی می شوند، به طوری که دولت، زمین را در اختیار این افراد در شهرهای کوچک قرار می دهد و خود مردم اقدام به احداث واحد های مسکونی می کنند که در مقاله زیر توضیح داده شده است.
طریقه اعتراض یارانه معیشتی در سال 1403
کاربران پس از ثبت نام در سامانه اعتراض به یارانه یا همان سامانه حمایت معیشتی می توانند به حساب کاربری خود وارد شوند، اقدام به مشاهده اطلاعات خود نمایند و در صورت تایید نکردن و اعتراض به آن ها، درخواست بررسی و اعتراض خود را ثبت کنند. به همین دلیل در ادامه این بخش، طریقه اعتراض یارانه معیشتی در سال 1403 ارائه شده است. البته شایان ذکر است مراحل و راهنمایی پیش رو بر اساس روند ثبت این اعتراش در سال های گذشته بوده که در صورت تغییر در این مقاله نیز بروزرسانی خواهد شد.
ابتدا فرد طبق راهنمای ارائه شده در بخش های قبل، وارد حساب کاربری خود در سامانه حمایت می شود. اکنون به قسمت های اعضا خانوار و اطلاعات شناسه اقتصادی می رود و مشخصات دهک خانوار و وضعیت کلی خود را مشاهده می نماید. در صورتی که به اطلاعات موجود اعتراض دارد، روی گزینه درخواست بررسی کلیک می کند. باید به این نکته نیز توجه داشت که تنها سرپرست خانوار امکان ورود به سامانه و ثبت اعتراض را خواهد داشت و در صورتی که فرد تنها زندگی کند تدابیر لازم برای این افراد در سامانه لحاظ شده است.
اکنونفرد بایستی توافق نامه نمایش داده شده را مطالعه و تیک تایید را بزند و روی گزینه ثبت و ادامه کلیک کند.
اکنون اطلاعات خانوار را مشاهده خواهد کرد و در صورتی که آن ها را تایید کند، گزینه صحیح است را انتخاب کرده و سپس، ثبت و ادامه را بزند.
اما در صورتی که اطلاعات مورد تایید نمی باشد، گزینه صحیح نمی باشد را انتخاب می کند تا کادر زیر نشان داده شود. متن راهنما را مطالعه کرده و متوجه شدم را بزند و پس از آن، روی ثبت و ادامه کلیک کند.
حال اطلاعات مربوط به خودرو قابل مشاهده می باشد که باید در قسمت درخواست بررسی با توجه به وضعیت خود، یکی از گزینه های «صحیح است درخواست بررسی ندارم»، «اساسا این خودرو در مالكیت فرد نبوده است» و «خودرو واگذار شده ولی فرایند فک پلاک هنوز طی نشده است» را انتخاب کند و گزینه ثبت و ادامه را بزند.
حال به مرحله مربوط به اطلاعات واریز و خرید وارد می شود. در این بخش، مجموع برداشت خانوار در نیمه اول و دوم دو سال قبل قابل مشاهده است. در صورتی که این اطلاعات را تایید می کند، در قسمت درخواست به بررسی مجدد، گزینه ندارم را انتخاب می کند و روی ثبت و ادامه کلیک می کند.
در صورتی که اعتراض دارد، گزینه دارم را انتخاب می کند، تیک موافقت را می زند و روی ثبت و ادامه کلیک می نماید.
در مرحله بعد، اطلاعات مربوط به درآمد نشان داده می شود که با توجه به اینکه این داده ها به طور مستقیم از پایگاه داده ثبتی به دست می آیند،امکان ثبت اعتراض به این مشخصات وجود ندارد. پس از مشاهده، بایستی روی ثبت و ادامه کلیک کند.
اکنون به قسمت شرایط خاص وارد می شود. در صورتی که هر یک از اعضا خانوار دارای شرایط خاص می باشد، گزینه «شرایط اقتصادی خانوار تحت الشعاع بیماری پر هزینه یكی از اعضاست» را انتخاب می کند و نام فرد، نوع بیماری و سازمان بیمه گر را مشخص می نماید و ثبت و ادامه را می زند.
در این مرحله اگر عضوی از خانوار به دلیل معلولیت تحت پوشش سازمان حمایتی می باشد، تیک گزینه مربوطه را می زند، نام او انتخاب کرده و روی ثبت و ادامه کلیک می نماید اما اگر نسبت به هر دو مورد بیمار پر هزینه و بیمار معلول اعتراض دارد، تیک هر دو را انتخاب می کند.
اکنون باید تعهد نامه را مطالعه و آن را تایید نماید و گزینه ثبت و ادامه را بزند.
به این ترتیب با انجام مراحل یاد شده ثبت درخواست بررسی و اعتراض به قطع یارانه توسط فرد به پایان رسیده است. در این مرحله یک کد پیگیری به وی نشان داده خواهد شد که باید آن را حفظ کند همچنین این کد از طریق پیامک به شماره فرد ارسال می شود.
شماره پیامک اعتراض به یارانه معیشتی
همانطور که قبل تر توضیح دادیم به دنبال تصمیم دولت به هر چه هدفمندتر کردن یارانه ها و دهک بندی خانوارهای جامعه و تخصیص یارانه تنها به گروه هایی که واقعا مستحق دریافت آن هستند بخشی از افرادی که پیش از این یارانه دریافت می کردند از این گروه حذف شدند. در این میان گروه هایی وجود دارند که نسبت به حذف خود از این طرح اعتراض دارند و به دنبال راه هاییبرای اعلام اعتراض خود به این قضیه هستند.
برای ثبت اعتراض به حذف یارانه و یا اعتراض به دهک بندی باید به سامانه اعتراض یارانه معیشتی به آدرس hemayat.mcls.gov.ir مراجعه نمود و طبق آنچه در بالا مطرح شد نسبت به ثبت خواسته خود اقدام نماید اما این امکان وجود دارد که عده ای از معترضین به اینترنت و در نتیجه این سامانه نداشته باشند و به دنبال راه دیگری برای ثبت درخواست خود بگردند.
در خصوص این افراد باید گفت که در حال حاضر امکان ثبت درخواست از طریق شماره پیامک اعتراض به یارانه معیشتی وجود ندارد اما کاربران می توانند از طریق تلفن گویا اقدام به ثبت درخواست بررسی نمایند. معترضان با شمارهگیری 0216369 می توانند با مرکز پاسخگویی وزارت رفاه ارتباط برقرار کرده و درخواست خود را بیان و ثبت کنند. این مرکز از ساعت 7 صبح تا 12 شب پاسخگوی مردم است البته ممکن است گاهی این شماره از دسترس خارج باشد که در این صورت افراد بایستی از روش های دیگر که در این مقاله آمده اقدام کنند.
پیگیری اعتراض به دهک بندی یارانه
پیش از این درباره نحوه ورود به سامانه اعتراض به یارانه معیشتی، مشاهده وضعیت و نحوه ثبت شکایت توضیح داده شد. یکی از مواردی که پس از ثبت اعتراض نسبت به قطع یارانه یا دهک بندی افراد مطرح می شود این است که نحوه پیگیری اعتراض به دهک بندی با کد ملی و یا پیگیری اعتراض به دهک بندی با کد پیگیری چگونه است که در ادامه به توضیح آن پرداخته می شود.
به صورت کلی شکایت افراد و مستنداتی که در اعتراض ایشان ثبت شده است طی مدت ده روز بررسی شده و در صورتی که اعتراض درست باشد یارانه تعلق گرفته و یا دهک خانوار تغییر داده می شود. برای اطلاع از اینکه نتیجه ثبت شکایت به کجا انجامیده افراد می توانند دوباره به سامانه مذکور به آدرس hemayat.mcls.gov.ir مراجعه نموده و با کد ملی سرپرست خانوار و یا کد رهگیری که هنگام درج شکایت به ایشان داده شد نسبت به کسب اطلاع از وضعیت یارانه خود اقدام نموده و نتیجه تغییر احتمالی وضعیت یارانه معیشتی خود را در همان سامانه مشاهده کنند.
همچنین روش دیگری که برای پیگیری اعتراض به دهک بندی وجود دارد این است که افراد متقاضی پس از طی مدت یاد شده از طریق ارائه کد ملی سرپرست خانوار و یا ارائه سایر اطلاعات مورد نیاز نظیر کد رهگیری شکایت، به کارشناسان پاسخگوی شماره تلفن 0216369 مربوط به وزارت رفاه و یا تماس با شماره تلفن گویای 09200006369 و درج کد ملی سرپرست خانوار طی مراحل پیگیری تلفنی، نسبت به تغییر وضعیت یارانه خانوار اطلاعات لازم را کسب نمایند. در صورتی که در یارانه خانوار نسبت به قبل از شکایت تفاوتی ایجاد نشده باشد متقاضیان می توانند دوباره از طریق همان سایت ثبت شکایت یارانه اقدام به اعتراض مجدد نمایند.
جاماندگان ثبت نام یارانه
در حال حاضر کسانی هستند که به دلایلی مانند انصراف و یا جاماندن از ثبت نام، امکان بهره مندی از یارانه های واریزی دولت را ندارند. طبق اخبار منتشر شده، کسانی که برای یارانه ثبت نام نکرده اند، منصرف شدگان و جاماندگان، می توانند در زمانی که از سوی دولت اعلام می شود، اقدام به ثبت نام مجدد برای دریافت این کمک هزینه کنند.
در صورت ثبت نام این افراد، مشخصات آن ها بررسی می شود و پس از دهک بندی، می توانند متناسب با دهکی که در آن قرار گرفته اند، یارانه 400 یا 300 هزار تومانی دریافت کنند و در صورتی که جزو دهک بالای جامعه باشند، یارانه ای به آن ها تعلق نخواهد گرفت.
البته تا کنون زمان مشخص و سامانه ای برای ثبت نام مجدد جاماندگان یارانه نقدی از سوی دولت اعلام نشده است که به محض انتشار اخباری در این زمینه مقاله بروزرسانی خواهد شد. با این حال با توجه به مطرح شدن موضوع در صحن علنی مجلس امید می رود زمان این امر جلو افتاده و به این ترتیب این افراد نیز بتوانند از این کمک هزینه رفاهی و معیشتی بهره مند شوند.
پاسخ مشاور: در مقاله در این زمینه توضیح داده شده.