برای مشاوره استعلام حکم جلب
برای مشاوره استعلام حکم جلب
در پرونده های قضایی، زمانی که فرد متهم یا محکوم علیه پرونده با وجود ارتکاب جرم در دادگاه حضور پیدا نکند، قاضی برای دستگیری وی حکم جلب صادر می کند. با توجه به نوع پرونده، ممکن است قاضی پرونده حکم دستگیری فوری فرد را صادر کند. گرفتن حکم جلب افراد در دعاوی حقوقی و کیفری متفاوت است،
بنابراین فرد متهم در صورت دریافت احضاریه و عدم حضور در دادگاه، حکم جلب وی اجرا و دستگیری توسط مامور کلانتری انجام می شود. در ادامه این مقاله به بررسی مفهوم حکم جلب و نحوه استعلام حکم جلب از طریق کد ملی می پردازیم.
حکم جلب چیست؟
حکم جلب دستور قضایی دستگیری فردی است که در دعاوی حقوقی متهم شناخته شده است. البته در برخی موضوعات مطابق قانون، می توان فرد شاهد را نیز جلب کرد. مطابق قانون آیین دادرسی کیفری حکم جلب زمانی صادر می شود که فرد متهم در موعد مقرر بر اساس نظر دادگاه، نزد بازپرس یا دادیار حضور نیابد. حکم جلب در واقع همان قرار جلب است که در عامیانه به آن حکم می گویند، در ماده 299 قانون آیین دادرسی مدنی، به تفاوت بین حکم و قرار پرداخته شده است.
اگر تصمیم دادگاه قطعی و منجر به حل اختلافات شود یا تعیین کننده مجازات متهم باشد، به آن تصمیم حکم می گویند و در غیر این حالت، قرار گفته می شود. قرار جلب در امور کیفری زمانی صادر می شود که قاضی پرونده در چندین مرحله برای دستگیری متهم دستور داده باشد. بنابراین قرار جلب در دو صورت صادر خواهد شد:
برخی اوقات قاضی دادگاه در پروسه اجرای حکم، برای اجبار فرد به اجرای حکم، اجازه قرار جلب می دهد.
برخی اوقات برای شخصی هنوز حکم قطعی اتهام صادر نشده و مشخص نیست فرد متهم است، فرد برای بررسی بیشتر باید در دادگاه حاضر شود و دستور جلب فردی که از او شکایت شده، صادر می شود.
استعلام حکم جلب با کد ملی
یکی از مواردی که بسیار مهم است استعلام حکم جلب از طریق کد ملی است که می توان از این طریق از آن اطلاع پیدا کرد. سامانه ثنا برای پیگیری پرونده قضایی ایجاد شده و با ثبت نام در این سایت می توان از طریق کد ملی وضعیت پرونده خود را مشاهده کرد. کاربران برای ثبت نام در این سامانه، باید در سامانه ثنا ثبت نام انجام داده و پس از طی این مرحله به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کنند. استعلام حکم جلب نیز از این طریق امکان پذیر است، پس از ثبت نام در سامانه ثنا با وارد کردن کد ملی و رمز شخصی که از دفتر خدمات قضایی دریافت کرده اند، استعلام حکم جلب با کد ملی امکان پذیر است.
از طریق مراحل زیر می توان استعلام حکم جلب با کد ملی را دریافت کرد:
ابتدا کاربران باید سایت عدل ایران به نشانی adliran.ir را در مرورگر خود جستجو کنند و سپس در صفحه اصلی سایت از سمت راست صفحه، از منوی اطلاع رسانی گزینه "اطلاع رسانی برای اشخاص حقیقی" را انتخاب کنند.
در مرحله بعد صفحه ای مانند تصویر زیر باز می شود که باید کد ملی و رمز شخصی که از دفاتر خدمات قضایی دریافت کرده اند را وارد کنند.
با کلیک بر روی مرحله بعد، وارد صفحه دیگری می شوند که رمز موقت نیاز است و آن رمز پیامک می شود و برای مشاهده وضعیت پرونده مورد نیاز است.
چنانچه مراحل فوق را به درستی اجرا کرده باشند می توانند صفحه زیر را مشاهده کنند و پرونده شان را پیگیری کنند.
البته نکته حائز اهمیت در این روش و راه حل برای مشاهده وضعیت صدور یا عدم صدور حکم جلب این است که این روش چندان کاربردی ندارد، چرا که امکان دارد حکم جلب فرد صادر شده اما در آخرین وضعیت پرونده فرد درج نشده باشد.
از کجا بفهمیم حکم جلب داریم
با توجه نوع دعاوی حقوقی و کیفری می توان متوجه صدور حکم جلب خود شد. در ادامه هر دو مورد دعاوی را مورد بررسی قرار می دهیم. در دعاوی حقوقی، متهم بعد از صدور حکم دادگاه، باید اموالی را که پرداخت آن به شاکی امکان پذیر است، معرفی کند و در غیر این صورت حکم جلب متهم صادر می شود. مطابق ماده 3 قانون، نحوه اجرای محکومیت های مالی، چنانچه اعسار ثابت شود، متهم بازداشت نمی شود. اما چنانچه پس از گذشت مهلت مقرر، امکان دسترسی به متهم وجود نداشت، دادگاه حکم جلب را صادر کرده و توسط مامور کلانتری انجام می شود.
در دعاوی کیفری، شاکی در وهله اول باید از فرد متهم شکایت کرده باشد. پس از طی مراحل بازجویی از شاکی، متهم برای بررسی اطلاعات بیشتر به دادگاه احضار می شود. برای احضار متهم، احضاریه به نشانی ای که توسط شاکی داده شده، فرستاده می شود پس در صورتی که متهم در هر حالتی در جلسه دادگاه حضور پیدا نکرد، حکم جلب وی صادر می شود. پس همانطور که اشاره شد، با توجه به نوع دعاوی حقوقی و کیفری نوع حکم جلب متفاوت است. اما در صورت مراجعه به سامانه ثنا و ثبت وضعیت پرونده در سامانه توسط دادگاه، می توان نتیجه و اطلاعات لازم را مشاهده و از حکم جلب خود اطلاع پیدا کرد.
اگر بعد از خواندن این مقاله، سوال یا ابهامی در خصوص استعلام حکم جلب داشتید هم می توانید با کارشناسان مرکز مشاوره سامانه ها تماس بگیرید. کارشناسان سامانه ها تمام سوالات شما را به کامل ترین شکل ممکن پاسخگو هستند.
پاسخ مشاور: شما برای استعلام حکم جلب بایستی به روشی که در متن مقاله توضیح دادهشده عمل کنید.
پاسخ مشاور: سلام. راهنمای استعلام حکم جلب در مقاله ارائه شده است.